Handleiding: Afbeeldingen toevoegen

H

Hieronder een aantal afbeeldingen mét uitleg over hoe je Media toevoegt in je blog- of pagina-editor.

Als je een plaatje wilt toevoegen aan je blog of pagina ga je met de cursor daar staan waar je het wilt hebben, dan klik je op “Media toevoegen” linksboven je post-editor:

Er verschijnt dan een beeldscherm waar je een bestand van je computer kunt uploaden. Klik nadat je de afbeelding vond op je computer op ‘In Bericht/Pagina invoegen’.

Dan volgt automatisch het volgende scherm waarmee het plaatje in je media-bibliotheek geselecteerd staat.

Halverwege rechts (zie afbeelding hieronder) vind je de plek waar je de beschrijving (Caption voor tekst bijvoorbeeld over wie de foto of afbeelding rechtmatig maakte) en alt-tekst kunt invoeren. De alt-tekst is zeer belangrijk. Als je site niet goed wordt weergegeven of als de foto ontbreekt, kan je lezer altijd terugvinden dat op die plek een plaatje had moeten staan. Bovendien is het erg belangrijk voor je vindbaarheid in de zoekmachines, de zgn. SEO, voeg daarom ook altijd je domeinnaam eraan toe.

Rechtsonderin vul je de gegevens in naar wens met betrekking tot Uitlijning: links, rechts of gecentreerd. Met of zonder link. En ook voor de grootte van het plaatje kun je in het scrollmenu een keuze maken.

  • Tip 1: Houd er rekening mee dat de afbeelding in verhouding 4:3 (in landscape-modus) moet zijn. Voor portret-modus uiteraard in 3:4-verhouding.
  • Tip 2: Weet je zeker dat je dit plaatje niet zomaar van het Internet plukte? Er kunnen ‘rechten’ aan verbonden zijn. Als je wilt dat de rechtmatige eigenaar van dat plaatje wordt gemeld bij je foto, kun je de beschrijving toevoegen zoals in bovenstaande afbeelding. Dag mag echter ook onder in je tekst.

Klik op “In Bericht/Pagina Invoegen” en klaar is Kees. De afbeelding staat nu in je post/pagina.

Hoe doe ik een afbeelding toevoegen via de tekst-editor?

Vaak hoor ik van anderen dat men het lastig vindt om afbeeldingen in de WordPress-editor toe te voegen. Er is echter een eenvoudige truc voor wat er bijna altijd voor zorgt dat het goed gaat.

En dat is door HTML te leren en die HTML-tag in de tekst-editor van je site te zetten. De afbeelding aanroepen geschiedt dan meestal op de juiste wijze.

Hoe laat je een afbeelding weergeven

<img src="" alt="" />

laat een afbeelding zien

De

<img src="" />

tag laat een afbeelding weergeven.

In zijn simpelste vorm, ziet het er zo uit:

<img src="https://www.mightymusings.nl/wp-content/uploads/2014/01/html-tags-explained.png" />

Je kunt wat extra’s toevoegen aan je afbeelding. Een stukje tekst, als je met je muis over de afbeelding heen gaat. Of als je de afbeelding wilt centreren, of links of rechts uitlijnen, gebruik dan:

class="aligncenter" of class="alignleft" of class="alignright"

 

Tevens kun je er een breedte of hoogte aan toevoegen door width=”” of height=””. Dan ziet het er als volgt uit:

<img class="aligncenter" src="https://www.mightymusings.nl/wp-content/uploads/2014/01/html-tags-explained.png" width="300" height="225" alt="naamplaatje" />

Note: Deze tag opent en sluit zich tegelijkertijd. De laatste slash aan het eind sluit het af.

Hoe vind ik de exacte URL van mijn zojuist geüploade afbeelding

De URL vind je in Media. Als je op die daarnet geüploade afbeelding klikt, opent het. Rechtsboven verschijnt de URL. Kopieer die in zijn geheel en voeg die toe na src=. Vergeet niet de URL door aanhalingstekens te beginnen en af te sluiten.

Moet ik ook altijd alt=”” invullen?

Voor de SEO en dus vindbaarheid is het sowieso handig dat je de alt=”” altijd invult. Daarnaast weet iemand die slechtziend is of als er een probleem is met de weergave dat op die plek een plaatje moet worden weergegeven.

Wat te doen als de tekst ernaast vreemd wordt vertoond?

Dan kun je de tekst die volgt altijd door

<p>Hiertussen jouw tekst</p>

omvatten.

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me