Handleiding: Alinea’s en tussenkopjes maken

H

Stel, je wilt alinea’s maken in WordPress. Normaliter staat de setting op ‘Paragraaf’ als je de Werkbalk weergeven/verbergen in het menuutje boven je Wysiwyg-editor hebt aangeklikt. Het is de meest rechtse icoon bovenin. Scroll maar eens over die icoontjes, dan verschijnt er een titel onder.

Je hoeft alleen een enter te geven tussen alinea’s. Maar stel dat je dat niet wilt. Je wilt direct eronder weer beginnen.
Dan doe je Shift-Enter tegelijkertijd indrukken.

Om een subkopje aan te maken type je een

Subkopje

die je selecteert met je muis. Waarna je op Paragraaf met het pijltje ernaast klikt, dan kun je naar onderen scrollen naar ‘Koptekst 3’ en die aanklikken.

Enkele feitjes:

  1. ‘Koptekst 1’ wordt altijd gehanteerd voor de naam van je gehele blog/je site.
  2. ‘Koptekst 2’ wordt altijd gebruikt voor de titel van je blogpost.
  3. Voor tussenkopjes zou je dus altijd ‘Koptekst 3’ moeten gebruiken.
  4. Als je teksten schrijft in Word en je kopieert het naar de editor in WordPress, neemt Word vaak hele vreemde codes mee, inzake het lettertype en bijvoorbeeld de kleur die je hanteert. Je kunt die opmaak in een klap verwijderen door de tekst in zijn geheel te selecteren en vervolgens door het gummetje (‘Opmaak verwijderen’) aan te klikken. Dat is het zesde icoontje van links naast Paragraaf.

Hoe maak ik alinea’s in de Teksteditor?

Alinea’s/Paragrafen

De

<p></p>

tag bevat een paragraaf/alinea. Elke paragraaf/alinea begint ermee en eindigt ermee.

Opdat je browser weet waar een alinea opnieuw moet aanvangen.
HTML code herkent geen spaties, behalve die tussen twee woorden.

In WordPress worden tags automatisch in je blogcode gezet en laten zich niet zien in de Wysiwyg-editor. Je kunt er ook voor kiezen om ze automatisch in widgets te laten zien.

Als je voor de lol eens wilt zien hoe je browser alle gegevens verwerkt, moet je eens kijken naar de paginabron, dan kun je zien hoe bovenstaande paragrafen worden weergegeven in je blogpost.

Titels, blogposttitels en subkopjes

<h1>, </h1><h1>, <h2>, </h2>, <h3>, </h3></h1>

HTML heeft speciale tags voor kopjes en subkopjes, welke zijn:

<h1>— de grootste, die is voor je sitenaam: “Blogtitel 1”</h1>
<h2>— de een na grootste (deze gebruikt men voor blogposttitels)… en zo verder</h2>
<h3>- de subkopjes in een blogpost</h3>

Normaliter gebruik je niet:

<h1>In je content omdat die gebruikt wordt voor je blogtitel. Om een titel te gebruiken wikkel je het in feite tussen de subkopjes, zoals hier:</h1>

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me