Handleiding: Back-ups

H

Je WordPress database beslaat elke blogpost, elke reactie en elke link die je op je blog voert. Mocht je database op de een of andere onvoorziene manier corrupt worden, dan bestaat de kans dat je alles kwijtraakt voor wat betreft je site. Natuurlijk kun je zelf een boel regelen, maar niet alles is onder controle te houden. Met een goede back-up zijn je blog-database en -bestanden redelijk snel weer terug te zetten.

Een back-up is dus een noodzakelijk kwaad, en zou vóór iedere update moeten worden gedaan.

Vragen die men meestal stelt in verband met back-ups:

Hoe vaak dien je een back-up te maken?
Dat hangt er van af hoe vaak je blogt en hoe belangrijk je het vindt dat je iets mist als er aan je database een paar blogposts ontbreken.

Zijn back-ups ook goed voor overige data?
Ja, back-ups zijn goed voor het gehele plaatje.

Hoeveel back-ups dien ik te bewaren?
Over het algemeen heb je 3 back-ups nodig. Die kun je op diverse manieren opslaan, op bijvoorbeeld DVD, harde schijf of via de cloud. Dit voorkomt problemen als een van de back-ups onverhoopt corrupt blijkt.

Mijn database-back-ups zijn gigantisch groot. Kan ik daar iets aan doen?
Ja, bijvoorbeeld anti-spam en statistieken plugins verzamelen alle info. En die hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden ge-back-upped.

Kan ik back-ups automatisch laten verrichten?
Ja. Er bestaan plugins die dat automatisch voor je doen, als je het zo instelt. Hieronder beschrijf ik er een, BackWPup. Echter, je wilt niet alleen vertrouwen op het automatische deel, maar ook eens in de zoveel tijd een handmatige back-up doen.

Er zijn twee onderdelen van je website die je dient te back-uppen. Je bestanden en database.

Back-up van je WP-site

Je WordPress site bestaat uit het volgende:

  • WordPress Core Installation
  • WordPress Plugins
  • WordPress Themes
  • Images and Files
  • JavaScript and PHP scripts, and other code files
  • Additional Files and Static Web Pages

Met andere woorden; dit zijn de bestanden die de look and feel van je site bepalen.

Back-up van je database

Je database bevat de content, de wezenlijke inhoud van je site. Maak geregeld een back-up van je database. Sowieso vóór een upgrade of verhuizing naar een andere webhost.

Uitleg BackWPup free

Hierboven staat de link naar de plugin. Je kunt via Plugins: Nieuwe plugin deze plugin opzoeken, installeren en activeren.

Er verschijnt nadien een nieuwe icon en settings manager in je WordPress Dashboard onder Instellingen.

Onder nieuwe job stel je in om een nieuwe back-up te maken, dat kan handmatig.

Ik laat de back-up sturen naar mijn FTP. De FTP login vind je in je brief van je webhost. Je kunt met bijvoorbeeld een FTP-applicatie als Filezilla instellen onder FTP.

Zodra ik alle gegevens heb ingesteld, klik ik op ‘Run now’.

Hieronder is de plugin hard aan het werk en reeds bijna klaar.

Als beide bovenste balken 100% gereed weergeven is de back-up klaar en kun je op ‘Close’ klikken, waarna je het kunt downloaden, bijvoorbeeld opslaan in Dropbox, op harde schijf en op DVD.

Mochten er nog vragen rijzen naar aanleiding van deze handleiding, dan hoor ik dat graag.

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me