Handleiding: Bestanden op de server zetten via FTP

H

Na het registreren van jouw domeinnaam en het aanschaffen van een webhostingpakket, ontvang je van jouw webhoster per mail de inloggegevens van jouw webhost-account. Sommige webhosters maken meteen een FTP-account voor je aan, maar als dit niet het geval is dan zul je dat eerst zelf moeten doen, voordat je WordPress kunt installeren.

Een FTP-account heb je nodig om de benodigde WordPress bestanden op de server te kunnen zetten en kun je aanmaken in het HELMpanel, cPanel, DirectAdmin of Plesk (verschilt per webhoster) van jouw account. Over het algemeen ontvang je hiervoor aparte inloggegevens van de webhoster.

Dit zijn de stappen die je moet nemen om een FTP-account te maken:

1. Log in op jouw webhost-account met de ontvangen inlogcodes.

2. Ga naar het HELMpanel, cPanel, DirectAdmin of Plesk en log indien gevraagd in.

3. Klik op de betreffende domeinnaam (is niet overal nodig).

4. Klik op FTP-accounts of FTP-manager en maak een nieuw FTP-account aan, door een

gebruikersnaam aan te maken en een wachtwoord en sla dit op.

5. Noteer de gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van de server (Tip: gebruik hiervoor het

programaatje kladblok uit de map ‘Bureauaccessoires’ van Windows programma’s), want deze heb je in de volgende stap nodig.

Mochten deze stappen je niet lukken, dan kun je in de meeste gevallen voor hulp terecht bij jouw webhoster.FTP programma downloaden en inrichten

Je hebt een FTP-account aangemaakt (of door de webhoster laten aanmaken) en de server, gebruikersnaam en het wachtwoord genoteerd. Download vervolgens het FTP-programma “Filezilla Client” (http://filezilla-project.org/) naar jouw computer en open het.

Ga in het menu van Filezilla naar Bestand/Sitebeheer (File/Site Manager) en kies voor de optie Nieuwe site (New Site). In het linker gedeelte geef je de nieuwe site een herkenbare naam (dit hoeft niet je domeinnaam te zijn, maar mag wel). In het rechtergedeelte vul je de verbindingsgegevens in.

Volg de volgende stappen voor het invullen van de verbindingsgevens in het rechterdeel van Bestand/Sitebeheer (File/Site Manager) :

  1. Host: hier vul je de naam van de server in die je genoteerd hebt bij het aanmaken van een FTP-account. Dit is meestal ftp.jouwdomeinnaam
  2. Poort (Port): dit mag je open laten
  3. Inlogtype (Logontype): Normaal
  4. Gebruiker (User): hier vul je de gebruikersnaam in die je genoteerd hebt bij het aanmakenvan een FTP-account.
  5. Wachtwoord (Password): hier vul je het wachtwoord in dat je genoteerd hebt bij hetaanmaken van een FTP-account.

Klik vervolgens op Verbinden (Connect) om de verbinding te testen. Als dit niet lukt, controleer dan nogmaals de naam van de server, gebruikersnaam en het wachtwoord. Is alles naar jouw mening in orde, maar lukt het verbinden nog steeds niet, neem dan contact op met jouw webhoster. Deze kan je vast verder helpen.Wanneer de verbinding tot stand komt, dan wordt jouw scherm in vieren gedeeld. Het linkergedeelte geeft het mappen- en betandsstructuur weer van jouw computer, (bovenin het mappenstructuur en onderin de bestanden van de geselecteerde map in het bovenste linker gedeelte) het rechtergedeelte jouw webruimte op de server (bovenin weer het mappenstructuur en onderin de bestanden van de geselecteerde map in het bovenste rechter gedeelte).

Jouw webruimte op de server bevat al enkele mappen/bestanden die door de webhoster zijn geplaatst. De enigste map die interessant voor jou is, is public_html óf wwwroot óf www óf een vergelijkbare naam (is weer per webhost verschillend). Hier ga je straks de gedownloade WordPress, PivotX, of Chyrp bestanden vanaf jouw computer naar toe slepen. Maar eerst moet er een database aangemaakt worden.

NB: zie je helemaal geen mappen, dan is jouw hosting zo ingesteld dat je al meteen in jouw eigenlijk webmap zit. Verder kan het soms ook zijn dat er eerst een default bestandje verwijderd moet worden, voordat de door jouw uitgevoerde installatie zichtbaar wordt. Informeer hiernaar bij jouw webhost.

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me