Handleiding: Hoe installeer ik een plugin?

H

Wat is een plugin?

WordPress is als applicatie ruimschoots voldoende om een website mee in te richten. Maar een website zou niet zo leuk zijn als je het zonder verfraaiingen inzet. Met een extra extensie die in de WordPress wereld ‘plugin’ heet kun je een of meer extra dimensie(s) geven aan je site. Die plugins zijn met een bepaald script genaamd (zoals WordPress) PHP geschreven.

Er zijn inmiddels vele duizenden plugins te vinden die zijn toegespitst op speciale doeleinden voor jouw specifieke vraag. Denk eens bijvoorbeeld anti-spam plugins, aantal bezichtigingen ofwel statistieken, rating systemen, poll systemen, etc.

De meeste plugins worden geschreven door vrijwilligers, maar er zijn ook de zogenaamde premium plugins die geld kosten. De plugins die in de theme directory staan worden meestal uitgebreid getest en als ‘veilig’ gemarkeerd.

Hoe installeer ik een plugin?

Onder je Dashboard als je bent ingelogd in WordPress vind je onder Weergave het tabje Plugins. Als je daarop klikt zie je een drietal opties verschijnen.
– Geïnstalleerde plugins;
– Nieuwe plugin;
– Bewerker.

Klik op ‘Nieuwe plugin’. Daarna verschijnt een nieuw venster:

Klik in zoekvenster om te zoeken op bepaalde woorden. WordPress vereist helaas dat je de precieze benaming van de plugin weergeeft om het te kunnen vinden.

Voor deze handleiding wil ik graag de plugin Theme Check installeren.

Klik op OK. En dan zal de plugin geïnstalleerd worden. Als de installatie is voltooid zul je het moeten activeren, opdat de werking ervan gaat plaatsvinden. Klik op de hyperlink ‘Plugin activeren‘.

Hoe pas ik de instellingen van deze plugin aan?

Bij sommige plugins kun je de instellingen ervan onder je Dashboard onder Instellingen en de naam van die specifieke plugin nog naar je hand zetten.

Die settings kun je meestal terugvinden door in een zoekmachine op die plugin te zoeken en daaronder onder de FAQ (Frequently Asked Questions) te kijken wat voor jouw site goed zou uitpakken.

Belangrijke weetjes

Het is heel belangrijk dat je voordat je een plugin installeert op je site verifieert of je plugin compatible is met je huidige WordPress versie en daarop getest is.

Tevens is het van belang dat je niet teveel plugins inzet. Houd daarbij een maximum van twintig (20) aan. Anders kan het de laadtijd van je site immers nadelig beïnvloeden.

Mochten er naar aanleiding van deze handleiding nog vragen zijn, aarzel deze dan niet te stellen in de reactiemogelijkheid.

Succes!

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me