Handleiding: Werken met WordPress

H

1. Werken met WordPress

Deze website wordt onderhouden via het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Je bereikt het loginvenster van je site op eigen domein mét WordPress als CMS door in je browser in de adresbalk:

http://jedomeinnaam/wp-admin

óf

http://jedomeinnaam/wp-login.php

te typen.

Als het goed is heb je na installatie van WordPress een e-mail ontvangen met daarin je login- gegevens. Bewaar deze goed.

TIP: Zodra je je op het Internet bevindt kun je worden doodgegooid met al die login data. Een perfecte manier om dat bij te houden is door je browser de login data te laten opslaan. Of een applicatie te installeren die passwords voor je bijhoudt, bijvoorbeeld 1Password. Zie hier voor Windows Phone, Android of iOS.

Als je ingelogd bent, zie je het Dashboard.

Vanuit dit scherm kun je de website onderhouden.

Links staat een menu met de mogelijke hot items. Rechts in het grote vlak verschijnt de content. Op het dashboard zie je daar een overzicht van aantallen, posts, reacties en dergelijke.

2. Berichten & Pagina’s

Berichten (of blogposts) kun je op vrijwel dezelfde wijze aanmaken als (statische) pagina’s. Je ziet ze beide verschijnen in je Dashboard conform bovenstaande afbeelding. Je kunt ook op het Plusje drukken waarachter Nieuw staat in het Dashboard linksbovenin. Er rolt dan een scala van keuzemogelijkheden uit.

2.1 Aanpassen

Om een bericht (blogpost) of pagina aan te passen klik je op de bericht/pagina in de lijst. Deze opent en je kunt starten met wijzigen. Opslaan doe je door rechtsboven op ‘Opslaan als concept’ te klikken. Of later als je meent klaar te zijn met het geheel op ‘Publiceren’ te klikken.

2.1.1 Titelveld

Bovenaan staat de naam van het bericht of de pagina. Deze is zichtbaar op de website. Je kunt deze aanpassen.

2.1.2 Bodytekst

In het grote vlak staat de bodytekst. Deze tekst kun je aanpassen door in de tekst te klikken en te typen.

Er zijn twee optie’s om de tekst te bewerken: die zie je rechts boven het bodyveld: Wysiwyg (what you see is what you get) of Tekst. Het makkelijkst kun je werken in de Wysiwyg-versie. Tenzij je de basis van HTML in de vingers hebt, dan kun je ook in de tekst-editor werken.

2.1.3 Tekst opmaken

Bovenaan de bodytekst staat een balkje met opties. Je kunt tekst vetgedrukt maken door tekst te selecteren en op de ‘B’ te klikken. Datzelfde geldt voor het knopje daarnaast: schuingedrukte tekst voor ‘I‘. Vervolgens zijn er opties om een ongenummerde en een genummerde lijst/opsomming te maken. De aanhalingstekens staan voor een quote. Dat allemaal als je in de Wysiwyg-editor werkt.

De knopjes voor de uitlijning van tekst; links, midden en rechts, spreken voor zich.

Het knopje recht naast de hyperlink buttons gebruik je als je een ‘lees meer’-tekst wilt toevoegen. Dit zal vooral gebruikt worden bij berichten / publicaties. Je kunt het knopje rechts indrukken, dat is voor full-screen bewerken. Het laatste knopje laat is om je werkbalk weer te geven of verbergen.

2.1.4 Link maken

Om een link te maken in je tekst, selecteer je de tekst die aanklikbaar moet worden. Als je de tekst hebt geselecteerd, activeer je bovenaan het knopje naast rechts uitlijnen om een link te maken.

Bij URL vul je het website-adres in waar je naar wilt verwijzen. Bij Titel zet je de titel / naam van de pagina en het is belangrijk dat je het blokje voor ‘Open in een nieuw venster/tab’ aanklikt. Dat zorgt ervoor dat de pagina in een nieuw venster opent, zodat de bezoeker niet van jouw eigen website weggaat. Dit is met name belangrijk wanneer je een externe link ingeeft. Wanneer het een link binnen de eigen website betreft, maakt het niet uit. Deze kun je ook in hetzelfde scherm laten openen, door het vakje niet aan te vinken.

2.1.5 Afbeelding toevoegen

Als je een afbeelding binnen je editor wilt toevoegen, zorg dan dat je de afbeelding al klaar hebt staan in een mapje op je computer.
Ga naar de pagina of het bericht waar je een afbeelding wilt toevoegen. Klik bovenaan op ‘Media toevoegen‘ (links boven de editor).

Na het aanklikken ervan verschijnt de mediabibliotheek waar je kunt uploaden of kunt kiezen uit de reeds aanwezige afbeeldingen.

Via ‘Bestanden Uploaden’ kun je bladeren door je eigen harde schijf en de afbeelding kiezen. Of sleep je afbeelding/bestand vanuit computer naar dit scherm.

Je kunt de afbeelding nu nog een naam geven bij ‘titel’, dit is wat ook de zoekmachines oppikken. Datzelfde geldt voor de ‘alternatieve tekst’ (zichtbaar voor mensen met bijv. braille-lezer), en de ‘beschrijving’, waar je in een paar woorden omschrijft wat er op het beeld staat.
Met ‘onderschrift’ zorg je voor een onderschrift bij de afbeelding. Ook de uitlijning en afmeting kun je nog aangeven. Met ‘invoegen in bericht’ plaats je de afbeelding op de pagina of bij het artikel.

Uitgelichte afbeelding

Veel themes maken tegenwoordig gebruik van ‘Uitgelichte Afbeelding’ die als hoofdafbeelding bij de post wordt ingezet. Het vakje waar je de Uitgelichte Afbeelding kunt uploaden staat rechtsonder.

TIP: Denk voordat je afbeeldingen uploadt even aan de grootte van de afbeelding. Dat kan een heleboel ruimte op de server in beslag gaan nemen. Verklein ze als ‘t even kan voor het uploaden al naar de gewenste afmeting in een applicatie als Photoshop.

Klaar met aanpassen?

Als je klaar bent met het aanpassen van de pagina, klik je rechts in het scherm op ‘bijwerken’ en je wijzigingen zijn online doorgevoerd.

Kijk bij het aanmaken van een nieuwe blogpost/pagina ook naar de rechterzijde van de pagina:
Met ‘opslaan als concept’, sla je de pagina op zonder deze te publiceren.
Voorbeeld’ laat zien hoe je pagina eruit komt te zien.
Status en Zichtbaarheid laat je zo staan, deze veranderen automatisch.
‘Onmiddelijk publiceren’ – edit; zo kun je instellen dat de pagina op een later tijdstip online komt.
Met ‘Publiceer’ publiceer je de pagina online. Wanneer je een aangepaste datum of tijd hebt ingesteld, staat hier ‘inplannen’.

4. Menu, widgets en plugins

Om de site er zo professioneel mogelijk uit te laten zien, is er een aantal plugins geïnstalleerd. Het contactformulier, bijvoorbeeld, werkt door middel van een plugin.

In de zijbalk rechts op de website staan een aantal blokjes, dat zijn widgets: een foto van mij onder de About me widget, Populaire posts, etc.

Het menu van je site kun je vinden onder Weergave -> Menu’s. Daar kun je links aanvinken wat je in je menu wilt plaatsen. Het slepen in de juiste volgorde en vervolgens het menu opslaan.

Mocht je in de ‘sidebar’ of in het gebruik van plugins iets willen wijzigen of toevoegen, neem dan even contact met me op.

5. Helpdesk

Met ingewikkelde codes als HTML, CSS en PHP hoef je je niet bezig te houden. Om die reden zie je deze velden ook niet. Datzelfde geldt voor de code van het menu, de widgets, plugins en de layout.

Mocht je bij het onderhouden van je website ergens niet uitkomen, of wil je extra uitleg over een bepaalde functie? Neem dan eens contact met me op!

Ik wil reageren

Over mij

moi pic

Hee hallo, ik ben Pix, jouw web-/logodesigner in de dop en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie – en lekkere – flow vergt. Enneuhm…, mijn haar zit ook nog ‘es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina. Lees je mee?

Social me